Archiwum grudzień 2008


Pieczarkowa z makaronem
Autor: ania121982
31 grudnia 2008, 20:41

Uwielbiam wszystkie zupy, a pieczarkową szczególnie. Dlatego też między innymi mam tutaj dla wszystkich przepis, ta zupa pieczarkowa zaskoczy swoim smakiem każdego.

Składniki: 1 pęczek włoszczyzny, listek laurowy,po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 40dag wołowiny, 30dag pieczarek, sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, 10dag makaronu, 4 łyżki śmietany, Ziarenka Smaku Winiary, olej, 2 łyżki posiekanej natki

Przygotowanie: Włoszczyznę umyć, obrać. Warzywa z mięsem włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy, gotować 45 minut. Zanim wywar się zagotuje, usunąć pianę z powierzchni, wywar przecedzić. Warzyw i mięso pokroić w kostkę, włożyć do wywaru. Pieczarki oczyścić, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie plasterki. Od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie pociemniały. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić plasterki pieczarek i usmażyć na złoto, dodać do zupy i mieszając zagotować. Do zupy wlać śmietanę, zupę przyprawić Ziarenkami Smaku Winiary, wymieszać, zagotować. Makaron wrzucić na posolony wrzątek, ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Włożyć do zupy tuż przed podaniem, aby się nie rozmoczył. Zupę posypać posiekaną natką. Można też udekorować gałązkami świeżych ziół i kleksem śmietany.

Czas: 75 minut

Ilość: 6 porcji

Barszczyk inny niż wszystkie
Autor: ania121982
31 grudnia 2008, 20:33

Jadłam już wiele barszczy, ale nigdy nie próbowałam z kapustą i boczkiem. A okazuje się, że ten barszcz jest równie dobry, jak pozostałe :D

Gorąco polecam :D:D

Składniki: 3 buraki, marchewka, 3 ziemniaki, kawałek selera, 1/2 pora, 10dag włoskiej kapusty, 3 łyżki masła, 10dag wędzonego boczku, 3 kostki bulionu wołowego Winiary, sól, pieprz, liść laurowy, 200ml śmietany, łyżka mąki

Przygotowanie: Warzywa oczyścić, pokroić w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć buraki, marchew, seler, smażyć przez kilka minut, wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerzyk. Bulion Winiary wlać do garnka, dodać listek laurowy, zagotować. Do wrzątku włożyć przesmażone warzywa. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na chrupko na tłuszczu, co jarzyny. Dodać do zupy, całość doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować jeszcze raz, włożyć ziemniaki, zmniejszyć ogień, gotować 15 minut. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać pora i kapustę, gotować kilka minut. Śmietanę rozkłócić z mąką, rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru. Wlać do zupy i podgrzewać jeszcze przez chwilę, starając się nie dopuścić do ponownego zagotowania, bo śmietana może się zwarzyć.

Czas: godzina

Ilość: 6 porcji

Sos z awokado
Autor: ania121982
20 grudnia 2008, 14:00

A teraz na święta odświętny sos. Można do pierogów i mięsa. Bardzo dobry do indyka.

Składniki: 2 miękkie awokado, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki jogurtu, 3 łyżki brendy,łyżka sosu sojowego, sól, pieprz.

Wykonanie: wokado obrać, usunąć pestkę. Miąższ skropić sokiem z cytryny, zmiksować z 80 ml wody, brendy, jogurtem i sosem sojowym. Przyprawić solą i pieprzem.

Czas: 15 minut

Ilość: 3

Świąteczny indyk faszerowany
Autor: ania121982
15 grudnia 2008, 10:43

Niektórzy lubią na święta indyka. Zawsze to i większe i podzielniejsze. Więc polecam nowy przepis na tego indyka.

Składniki: 4 kg indyka, 1,5 kg kwaśnych jabłek, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki majeranku, 2 łyżki miodu, 100 ml żubrówki, 10 dag masła, 2 łyżki konfitury z żurawiny, sól, pieprz.

Wykonanie: Indyka przyprawić z zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Jabłka pokroić na ósemki bez pestek i włożyć do miski. Zalać żubrówką, dodać majeranek, posiekany czosnek, miód, wymieszać i tez odstawić na 2 godziny mieszając od czasu do czasu. Indyka faszerować jabłkami, spiąć, polać połową stopionego masła i wstawić na 30 minut do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150 st.C i piec dodatkowo 30 minut na każdy kilo wagi. Podlewać co jakiś czas  pozostałym masłem i sosem powstałym w trakcie pieczenia. Poporcjować , do farszu jabłkowego dodać żurawinę, wymieszać i podawac do mięsa.

Czas: 3 godziny

Ilość: 6

Bigos wyjątkowy
Autor: ania121982
Tagi: wigilia   bigos  
13 grudnia 2008, 21:37

Witam, Boże Narodzenie bez bigosu to jak wigilia bez choinki. Polecam bardzo smaczny bigos i łatwy w zrobieniu.

Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej,25 dag kapusty kiszonej, 1/2 wieprzowiny, 75 dag kiełbasy, 25 dag boczku wędzonego, 2 cebule, 5 śliwek suszonych bez pestek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, gałka muszkatołowa starta, suszone grzyby, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy słoik.

Wykonanie: Mięso, boczek ugotować w warzywach. Wyjąć, obrać z kości, drobno pokroić. Na rosole ugotować kapustę pekińską poszatkowaną i kiszoną. Dodać pokrojone cebule,przyprawy gotując na wolnym ogniu. Grzyby i śliwki namoczone pokroić, dodać do gotującej kapusty. Dodać też mięso i pokrojone w ćwierć plastry kiełbasy i boczek. Całość zaprawić rozmieszanym koncentratem pomidorowym. Dalej gotować na małym ogniu. Można też dodać białego wytrawnego wina i będzie jeszcze lepszy.

Czas: 75 minut
Ilość: 5