Archiwum styczeń 2009


Twarożek z jabłkiem i mandarynką
Autor: ania121982
31 stycznia 2009, 18:26

Ten przepis polecam schorowanym na grypkę ludziom na wzmocnienie, bardzo dobry twarożek jak chce się coś dobrego

Składniki: 1/2 jabłka, mandarynkę, 2 łyżki twarożku, liście świeżej mięty

Wykonanie: Jabłko pokroić w cienkie plasterki, mandarynkę obraną podzielić na cząstki, usunąć błonki. Dodać twarożek i udekorować liściami mięty.

Czas: 10 minut

Ilość: 1

Fasola młoda z mięsem
Autor: ania121982
28 stycznia 2009, 21:30

Bardzo dobra fasolka z mięsem. To nie taka zwykła, ale szparagowa. polecam spróbować, można też jako dostawkę.

Składniki: 25 dag fasolki szparagowej, 25 dag wieprzowiny, 1 cebula, włoszczyzna, olej, sól.

Wykonanie: Fasolkę obgotować w wodzie i odcedzić. Połowę fasoli wyłożyć na dno rondla, ułożyć na niej pokrojone w drobną kostkę mięso, pokrojoną w talarki cebulę i włoszczyznę, a następnie dać resztę fasoli i olej. Zalać wodą, dodać sól i pieprz. Gotować na małym ogniu do miękkości, podlewając w miarę potrzeby wodą.

Czas: 1 godzinę

Ilość: 3

Makaron z parmezanem
Autor: ania121982
24 stycznia 2009, 15:17

Ten przepis pozwala szybko coś zjeść, kiedy jest się zabieganym i jest prawie tak dobry jak makaron z truskawkami ;) Ale może ktoś właśnie ten bardziej polubi. Polecam.

Składniki: 40 dag makaronu, 8 dag masła, 4 łyżki parmezanu, sól

Wykonanie: Makaron ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzić i ułożyć na półmisku, na makaronie ułożyć masło i posypać parmezanem.

Czas: 15 minut

Ilość : 4

Piernik popularny
Autor: ania121982
24 stycznia 2009, 15:11

Polecam też dla małych łasuchów bardzo smaczne pierniki własnej roboty.

Składniki: 50 dag mąki, 25 dag masła, 15 dag cukru pudru, 250 ml mleka, 4 jajka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 paczki przypraw do pierników, słoik dżemu śliwkowego, tłuszcz i tarta bułka.

Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką, stopionym masłem, dżemem, mlekiem, sodą rozpuszczoną w małej ilości wody i przyprawami. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Czas: 50 minut

Ilość: 4

Tort gwiazdowy
Autor: ania121982
11 stycznia 2009, 19:39

Ha, ha znalazłam bardzo fajny i smaczny przepis na torty w kształcie gwiazdy. Jest wyśmienity, polecam spróbować zrobić dla swoich milusińskich.

Składniki: 760 ml mleka, 20 dag cukru, budyń waniliowy, 10 dag korzennych herbatników, 50 dag masła, szczypta soli, 1 paczka cukru waniliowego, 3 jajka, 15 dag mąki, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag dżemu wiśniowego, 2 łyżki cukru pudru, wiśnie kandyzowane do dekoracji, tłuszcz i mąka do formy.

Wykonanie: 75 ml mleka, 7,5 dag cukru i budyń wymieszać. 675 ml mleka zagotować. Dodać budyń i gotować całość jeszcze minutę. Budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Herbatniki dokładnie pokruszyć. 12,5 dag masła utrzeć z solą, cukrem waniliowym i 12,5 dag cukru. Dodać jajka. Mąki wymieszać razem i z proszkiem do pieczenia. Wrzucić do masy z 3 łyżkami mleka, dodać herbatniki. Ciasto włożyć do natłuszczonej, wysypanej mąką formy w kształcie gwiazdy. Piec ciasto przez 45 minut w temperaturze 175 st.C. Po upieczeniu przykryć folią aluminiową. Ciasto przeciąć na pół. Spód posmarować dżemem wiśniowym. 37,5 dag miękkiego masła utrzeć. Porcjami dodawać do ugotowanego budyniu. 2/3 kremu nałożyć na dżem wiśniowy, przykryć go drugim plackiem. Posmarować go resztą kremu. Ciasto posypać cukrem pudrem, a na koniec ozdobić gwiazdę kandyzowanymi wiśniami.

Czas: 2 godziny

Ilość: 12