Archiwum marzec 2009


Pstrągi w warzywach
Autor: ania121982
27 marca 2009, 08:26

Rybka trochę droszsza, ale za to smaczniejsza, więc polecam na święta bo wtedy można zaszaleć.

Składniki: 1 kg pstrągów, 2 marchewki, 10 dag selera korzeniowego, 2 gałązki selera naciowego, 2 pory, korzeń pietruszki, 4 ziarna pieprzu,4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, plasterki cytryny, kilka gałązek koperku, 5 łyżek żelatyny, łyżeczka przyprawy SmakoMyk

Wykonanie: Ryby oczyścić, osuszyć. Warzywa obrać. Do dużego garnka włożyć całe ryby, warzywa oraz przyprawy, dodać łyżeczkę przypray SmakoMyk. Zalać wodą i gotować na małym ogniu 25 minut. Ugotowane ryby wyjąć i osączyć, zdjąć skórę, ułożyć n półmisku, przybrać ugotowaną marchewką pokrojoną w słupki, plasterkami cytryny i koperkiem. Wywar z ryb przecedzić na sicie. Żelatynę rozprowadzić w 3 szklankach wywaru. Doprowadzić do wrzenia, przestudzić, sklarować galaretę, ryby  zalać galaretą i odstawić na 6 godzin.

Czas: 7 godzin

Ilość: 5

Jajka z kawiorem
Autor: ania121982
26 marca 2009, 08:10

Na świąteczne śniadanie polecam jajka z kawiorem bo są takie inne niż tradycyjne. Noi bardzo smaczne.

Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo, 6 łyżek majonezu, 3 łyżki śmietany, rzeżucha, sól, pieprz, słoiczek czerwonego kawioru.

Wykonanie: Jajka obrane pokroić na pół wzdłuż, wyjąć żółtka, ugnieść widelcem, dodać  majonez, śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać słoiczek czerwonego kawioru. Udekorować rzeżuchą.

Czas: 20 minut

Ilość: 4

Sos tatarski do jajek
Autor: ania121982
21 marca 2009, 07:39

Bardzo polecam do świątecznych jajek sos tatarski. Jest super smaczny. Można go też jeść sam z chlebkiem.

składniki: 1 szklanka gęstego majonezu, 2 ogórki konserwowe, 3 łyżki drobno pokrojonych grzybków marynowanych, 2 jajka, 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku, 1 łyżka kaparów ze słoika, świeżo starty chrzan, cukier puder, szczypta soli, żmielony pieprz.

Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać, drobno posiekać, przełożyć do miski. Ogórki i kapary pokroić w drobniutką kostkę, dodać grzybki i szczypiorek, przełożyć do jajek. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z pozostałymi składnikami i z majonezem. Doprawić do smaku cukrem pudrem, solą i pieprzem.

Czas: 30 minut

Ilość: 3

Fasolka po francusku
Autor: ania121982
14 marca 2009, 19:19

Fasolka jest bardzo smacznym afrodyzjakiem. O tym dobrze wiedzą Francuzi i dlatego często ją jedzą.

Składniki: 25 dag fasolki, 1 łyżka margaryny, 1 cebula, 1 garść siekanego koperku, 1 garść natki pietruszki, szczypta gałki muszkatołowej, sok z 1 cytryny.

Wykonanie: Pociąć fasolkę ukośnie na 3 cm kawałki, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na łyżce margaryny zasmażyć utartą cebulę. Włożyć fasolkę, wsypać koperek, natkę pietruszki i ałkę muszkatołową. Wycisnąćsok z cytryny i poddusić kilka minut na silnym ogniu.

Czas: 45 minut

Ilość: 2

Mango do mięsa z kangura
Autor: ania121982
07 marca 2009, 21:08

Okazuje się, że podobno już można kupić mięso z kangura w Polsce i zrobić to wyszukane danie z mango afrodyzjakiem.

Składniki: 60 dag mięsa kangurzego, 2 owoce mango, 5 dag wiórków kokosowych, 200 ml mleka, 200 ml ciemnego bulionu, 15 dag masła, 1 łyżeczka cukru, szczypta cynamonu, sól, pieprz.

Wykonanie: Obrać mango i pokroić na cienkie plasterki. Rozpuścić masło, włożyć plastry mango na patelnię. Kiedy plastry osiągną stan al dente, zdjąć z ognia i przykryć dla zachowania temperatury.Ostudzić patelnię mieszaniną mleka oraz bulionu, przyprawić do smaku. Odczekać, aż połowę soku odparuje, uzupełnić masłem. Kandyzować mango cukrem. Przed podaniem ułożyć warstwę mango na talerzu. Mięso pokroić w plastry i ułożyć na mango tak, aby przypominało łopadki śmigła. Sosem polać mięso oraz posypać wiórkami kokosowymi, grillować do czasulekkiego zbrązowienia.

Czas: 45 minut

Ilość: 4