Archiwum kwiecień 2009


Włoski tort ziemniaczany torta di patate
Autor: ania121982
24 kwietnia 2009, 14:49

Bardzo smaczny inny tort, kiedy ma się ugotowane ziemniaki, to można wykorzystać.

Składniki: 1 kg ziemniaków, 3/4 kostki masła, duża kulka mozzarelli, 15 dag mortadeli, 2 jajka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, tarta bułka, 2 łyżki sera parmezan,

Wykonanie: Ziemniaki obrane ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przetrzeć do większego naczynia. Do ziemniaków dodać masło, wymieszać. Dodać parmezan, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku, wymieszać. Mozzarellę pokroić w plastry, a wędlinę w drobną kostkę. Blachę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Masę ziemniaczaną podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć równomiernie w balsze, na maśle ułożyć mozzarellę, wędliny i przykryć pozostałymi ziemniakami. Równo uklepać, aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st.C. Tort jest gotowy, gdy na wierzchołku utworzy się rumiana skorupka.

Czas: 60 minut

Ilość: 4

Lasagne
Autor: ania121982
17 kwietnia 2009, 14:38

Bardzo smaczna, ale swojska lasagne. Można zrobić na kolację do biesiady w ogrodzie, kiedy ciepło.

Składniki: 1 opakowanie lasagne, 20 dag żółtego sera, 1 opakowanie sety. Sos mięsny: 30 dag mielonego mięsa, cebula, puszka pomidorów, oliwki, bazylia, pieprz, sól, zioła prowansalskie, tymianek. Farsz: 1/2 opakowania szpinaku, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki mleka, łyżka masła, sól, pieprz. Sos biały: 1/2 kostki masła, szklanka mleka, 3 łyżki mąki, sól, pieprz.

Wykonanie: Mięso usmażyć, dodać pokrojone cebule, oliwki i pomodory, doprawić. Na maśle dusić szpinak, wlać mleko, posolić dodać posiekany czosnek. Zrobić sos: roztopić masło, wymieszać z mąką, wlać mleko i gotować mieszając, doprawić. Do naczynia żaroodpornego przełożyć trochę sosu mięsnego, lasagne, polać białym sosem. Na szpinak pokruszyć fety. Ułożyć kolejne warstwy, przykryć lasagne, polać białym sosem, posypać serem, zapiekać 40 minut w temperaturze 180 st.C.

Czas: 60 minut

Ilość: 4

Kuszenie Adama
Autor: ania121982
12 kwietnia 2009, 14:24

Bardzo smaczny i dekoracyjne ciasto, polecam na urodziny lub dla gości.

Składniki: 10 dag rodzynek, 200 ml rumu, 1,5 kg kwaśnych jabłek, 10 dag cukru, 10 dag gorzkiej czekolady, sól, 2 łyżki kakao, skórka z 2 cytryn,15 dag makaroników migdałowych, 2 torebki cukru waniliowego, 2 jajka, masło do smarowania tortownicy, mąka do oprószenia.

Wykonanie: Rodzynki umyte nasączyć w rumie. Obrane jabłka pokroić na plasterki. Włożyć owoce do garnka, dodać cukier i 250 ml wody. Gotować 20 minut. Jabłka osączyć na sicie i prełożyć do miski. Do owoców dodać, mieszając rodzynki z rumem, kruszoną czekoadę, szczyptę soli, kakao, skórkę z cytryny, pokruszone makaroniki, cukier waniliowy, roztrzepane jajka. Tortownicę posmarować masłem, i oprószyć mąką. Przełożyć do niej przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C godzinę, udekorować.

Czas: 80 minut

Ilość: 5

Mus z szynki
Autor: ania121982
08 kwietnia 2009, 13:02

Bardzo smaczne i efektowne, polecam zrobić na urodziny.

Składniki: 50 dag szynki wędzonej, 1/2 szklanki zielonego groszku, 1/2 strąka marynowanej papryki, 1,5 szklanki białego wytrawnego wina, 2 szklanki śmietanki, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki żelatyny, sól, biały pieprz.

Wykonanie: Łyżkę żelatyny wymieszać z winem, kiedy spęcznieje, podgrzewać do rozpuszczenia. Do szklanej salaterki wlać połowę wina z żelatyną i odstawić do lodówki, aby powstała galaretka. Pozostałą żelatynę zalać 6 łyżkami przegotowanej wody i po spęcznieniu rozpuścić na parze. Szynkę zmielić, paprykę posiekać. Śmietankę ubić na krem i posolić. Wymieszać szynkę z groszkiem, papryką, sokiem z cytryny i żelatyną rozprowadzoną wodą, doprawić pieprzem, połączyć z kremem. Całość przełożyć do salaterki z galaretką, polać pozostałym winem z żelatyną i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Czas: 1,5 godziny

Ilość: 8

Ziemniaki pieczone z kminkiem
Autor: ania121982
03 kwietnia 2009, 12:40

Bardzo smaczne można jeść z kefirkiem, polecam do tego jeszcze surówka lub mięsko i obiadek jak znalazł.

Składniki: 50 dag dużych ziemniaków, 3 łyżki oleju, grubo zmielony kminek, sól.

Wykonanie: Ziemniaki wyszorowane, pokroić wzdłuż ósemki, opłukać w zimnej wodzie i starannie osuszyć. Suche skropić 2 łyżkami oleju i dokładnie wymieszać, aby olej równomiernie je pokrył, posypać kminkiem i wymieszać.Blaszkę wyłożyć aluminiową folią natłuszczoną pozostałym olejem. Ziemniaki kłaść na niej jedną warstwą. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 st.C w czasie pieczenia kilkakrotnie obrócić, posolić, podawać.

Czas: 50 minut

Ilość: 3