Archiwum maj 2009


Letnia sałatka z fetą
Autor: ania121982
29 maja 2009, 23:36

Nie przepadam za fetą, ale ta sałatka mi smakuje, polecam do dorsza lub roladki, super

Składniki: 1 głowka sałaty, duży świeży ogórek, 4 małe pomidory, pęczek rzodkiewki, srfeta, sos sałatkowy grecki, olej, woda.

Wykonanie: Sałatę i pozostałe warzywa umyć i drobno pokroić. Sos zrobić według przepisu na opakowaniu, wlać do sałatki, wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę fetę i ponownie delikatnie wymieszać.

Czas: 15 minut

Ilość: 4

Rolada w koszulce
Autor: ania121982
22 maja 2009, 23:26

Bardzo smaczna a z modrą kapustą palce lizać, polecam spróbować, a potem krytykować..Nawet mi się zrymowało ha, ha, ha..

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 10 dag margaryny, sól, pieprz, Vegeta, jajko, 2 łyżki tartej bułki, 4 liście kapusty włoskiej. Ciasto- 2 szklanki mąki, 10 dag margaryny, jajko, szczypta soli, 2 dag drożdże, łyżka cukru, 3 łyżki śmietany.

Wykonanie: Mięso smażyć z pokrojoną i podduszoną na margarynie cebulą, ostudzić. Dodać jajko, bułkę, doprawić. Mąkę przesiać, dodać margarynę, sól, jajko, drożdże z cukrem i śmietanę, wyrobić. Liście parzyć i ułorzyć, by zachodziły na siebie, wyłożyć mięso i zwijać. Ciasto rozwałkować na prostokąt, winąć nim roladę i zagnieś boki. Piec 45 minut w temperaturze 180 st.C.

Czas: 60 minut

Ilość: 4

Śledzie korzenne
Autor: ania121982
15 maja 2009, 23:05

Bardzo smaczne polecam, jest super. Takie śledzie są bardzo dobre na urodziny do wódeczki, polecam.

Składniki: 6 filetów śledziowych, 2 goździki, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 4 ziarna jałowca, 1/4 małej łyzeczki nasion gorczycy i kolendry, 2 ząbki czosnku, pokruszony listek laurowy, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 3/4 szklanki oleju, 1 cebula, 1 łyżka natki pietruszki.

Wykonanie: Filety opłukać, pokroić na dzwonka, gorczycę i kolendrę utłuc, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, listkiem laurowym i papryką. Mieszankę zawinąć w gazę, zawiązać, włożyć do słoika, zalać olejem i trzymać kilka godzin w ciepłym miejscu. Dzwonki śledzia przełożyć do słoika z olejem i przyprawami, zamknąć i wstawić do lodówki na dwa dni. Przed podaniem śledzia ułożyć na półmisku, obłożyć plasterkami sparzonej cebuli i posypać posiekaną natką pietruszki.

Czas: 20 minut

Ilość: 4

Dorsz z kremem cytrynowym
Autor: ania121982
08 maja 2009, 22:53

Bardzo smaczny dorszyk. Trochę kwaskowaty, ale i tak smaczny, polecam...

Składniki: 150 ml śmietany kremówki, duża cytryna, 2 łyżki świeżego posiekanego szczypiorku, pieprz, sól, 4 płaty dorsza, 3 łyżki oliwki.

Wykonanie: Zrobić krem- schłodzoną śmietnę ubić na sztywno. Cytrynę staranniewyszorować, opłukać, osuszyć i pokroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok, drugą pokroić na plastry, a następnie na małe cząstki. W miseczce wymieszać ubitą śmietanę z sokiem i cząstkami cytryny oraz ze szczypiorkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Umyte i osuszone płaty dorsza posmarować oliwą z obu stron, oprószyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec 15 minut. Następnie wyjąć na chwilę naczynie z piekarnika, filety przewrócić na drugą stronę i dopiec. Zrumieniona rybę przełożyć na nagrzany półmisek.Podawać z ugotowanymi na sypko ryżem i kremem cytrynowym.

Czas: 50 minut

Ilość: 4

Calzone z warzywami
Autor: ania121982
05 maja 2009, 12:03

Zamiast jakowychś zapiekanek można zrobić calzone i jest super, smaczniejsze. polecam.

Składniki:40 dag mąki, 3 dag drożdży, 3 kolorowe papryki, 3 pomidory, cukinia, cebula, ząbek czosnku, 25 dag pieczarek, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki posiekanej bazylii, łyżka mleka, sól, pieprz.

Wykonanie: Do miski wsypać mąkę ze szczyptą soli. Wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki oliwy, szklankę letniej wody. Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wyrobić ciasto. Cebulę i czosnek posiekać. Paprykę i cukinię umyć, pokroić w kostkę. Pomidory bez skórki i pestek pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy dusić warzywa 20 minut, dobrze odparować. Pieczarki obrane pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić pieczarki.Smażyć 10 minut do całkowitego odparowania sosu. W misce wymieszać warzywa, pieczarki, bazylię.Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na gruboś 8 mm. Wykroić talerzykiem 4 placki. Na każdym ułożyć porcję farszu. Brzegi ciasta mocno zlepić. Jajko roztrzepać z mlekiem. Calzone ułożyć na blasze wyłozonej folią aluminiową. Posmarować roztrzepanym jajkiem, piec 25 minut w tempeaturze 180 st.C.

Czas: 60 minut

Ilość: 4