Barszczyk inny niż wszystkie
31 grudnia 2008, 20:33
Jadłam już wiele barszczy, ale nigdy nie próbowałam z kapustą i boczkiem. A okazuje się, że ten barszcz jest równie dobry, jak pozostałe :D
Gorąco polecam :D:D
Składniki: 3 buraki, marchewka, 3 ziemniaki, kawałek selera, 1/2 pora, 10dag włoskiej kapusty, 3 łyżki masła, 10dag wędzonego boczku, 3 kostki bulionu wołowego Winiary, sól, pieprz, liść laurowy, 200ml śmietany, łyżka mąki
Przygotowanie: Warzywa oczyścić, pokroić w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć buraki, marchew, seler, smażyć przez kilka minut, wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerzyk. Bulion Winiary wlać do garnka, dodać listek laurowy, zagotować. Do wrzątku włożyć przesmażone warzywa. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na chrupko na tłuszczu, co jarzyny. Dodać do zupy, całość doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować jeszcze raz, włożyć ziemniaki, zmniejszyć ogień, gotować 15 minut. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać pora i kapustę, gotować kilka minut. Śmietanę rozkłócić z mąką, rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru. Wlać do zupy i podgrzewać jeszcze przez chwilę, starając się nie dopuścić do ponownego zagotowania, bo śmietana może się zwarzyć.
Czas: godzina
Ilość: 6 porcji
Dodaj komentarz