Calzone z warzywami
05 maja 2009, 12:03
Zamiast jakowychś zapiekanek można zrobić calzone i jest super, smaczniejsze. polecam.
Składniki:40 dag mąki, 3 dag drożdży, 3 kolorowe papryki, 3 pomidory, cukinia, cebula, ząbek czosnku, 25 dag pieczarek, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki posiekanej bazylii, łyżka mleka, sól, pieprz.
Wykonanie: Do miski wsypać mąkę ze szczyptą soli. Wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki oliwy, szklankę letniej wody. Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wyrobić ciasto. Cebulę i czosnek posiekać. Paprykę i cukinię umyć, pokroić w kostkę. Pomidory bez skórki i pestek pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy dusić warzywa 20 minut, dobrze odparować. Pieczarki obrane pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić pieczarki.Smażyć 10 minut do całkowitego odparowania sosu. W misce wymieszać warzywa, pieczarki, bazylię.Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na gruboś 8 mm. Wykroić talerzykiem 4 placki. Na każdym ułożyć porcję farszu. Brzegi ciasta mocno zlepić. Jajko roztrzepać z mlekiem. Calzone ułożyć na blasze wyłozonej folią aluminiową. Posmarować roztrzepanym jajkiem, piec 25 minut w tempeaturze 180 st.C.
Czas: 60 minut
Ilość: 4
Dodaj komentarz