Cytrynowe risotto z rybą
14 lutego 2009, 18:08
Po słodkościach teraz czas na rybkę. Bardzo smaczna i całkiem inna.
Składniki: 1,5 kubka ryżu, 40 dag filetów z morszczuka, 1,25 litra wywaru, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 6 dag masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka zmielonej kurkumy.
Wykonanie: Rybę rozmrozić, pokroić na kwadraty, podsmażyć na patelni partiami. Gotową odłożyc na talerz. Na reszcie masła podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek, po 3 minutach dodać kurkumę, ryż. Dokładnie wymieszać, chwilę podsmażyć i zalać gorącym wywarem. Kiedy ryż wchłonie płyn dolać kolejną porcję wywaru, stale mieszając. Czynność powtórzyć do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Na koniec do ryżu dodać sok z cytryny, rybę i pietruszkę i wymieszać delikatnie.
Czas: 1 godzinę
Ilość: 4
Dodaj komentarz