Dorsz z kremem cytrynowym
08 maja 2009, 22:53
Bardzo smaczny dorszyk. Trochę kwaskowaty, ale i tak smaczny, polecam...
Składniki: 150 ml śmietany kremówki, duża cytryna, 2 łyżki świeżego posiekanego szczypiorku, pieprz, sól, 4 płaty dorsza, 3 łyżki oliwki.
Wykonanie: Zrobić krem- schłodzoną śmietnę ubić na sztywno. Cytrynę staranniewyszorować, opłukać, osuszyć i pokroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok, drugą pokroić na plastry, a następnie na małe cząstki. W miseczce wymieszać ubitą śmietanę z sokiem i cząstkami cytryny oraz ze szczypiorkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Umyte i osuszone płaty dorsza posmarować oliwą z obu stron, oprószyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec 15 minut. Następnie wyjąć na chwilę naczynie z piekarnika, filety przewrócić na drugą stronę i dopiec. Zrumieniona rybę przełożyć na nagrzany półmisek.Podawać z ugotowanymi na sypko ryżem i kremem cytrynowym.
Czas: 50 minut
Ilość: 4
Dodaj komentarz