Kuszenie Adama
12 kwietnia 2009, 14:24
Bardzo smaczny i dekoracyjne ciasto, polecam na urodziny lub dla gości.
Składniki: 10 dag rodzynek, 200 ml rumu, 1,5 kg kwaśnych jabłek, 10 dag cukru, 10 dag gorzkiej czekolady, sól, 2 łyżki kakao, skórka z 2 cytryn,15 dag makaroników migdałowych, 2 torebki cukru waniliowego, 2 jajka, masło do smarowania tortownicy, mąka do oprószenia.
Wykonanie: Rodzynki umyte nasączyć w rumie. Obrane jabłka pokroić na plasterki. Włożyć owoce do garnka, dodać cukier i 250 ml wody. Gotować 20 minut. Jabłka osączyć na sicie i prełożyć do miski. Do owoców dodać, mieszając rodzynki z rumem, kruszoną czekoadę, szczyptę soli, kakao, skórkę z cytryny, pokruszone makaroniki, cukier waniliowy, roztrzepane jajka. Tortownicę posmarować masłem, i oprószyć mąką. Przełożyć do niej przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C godzinę, udekorować.
Czas: 80 minut
Ilość: 5
Dodaj komentarz