Lasagne
17 kwietnia 2009, 14:38
Bardzo smaczna, ale swojska lasagne. Można zrobić na kolację do biesiady w ogrodzie, kiedy ciepło.
Składniki: 1 opakowanie lasagne, 20 dag żółtego sera, 1 opakowanie sety. Sos mięsny: 30 dag mielonego mięsa, cebula, puszka pomidorów, oliwki, bazylia, pieprz, sól, zioła prowansalskie, tymianek. Farsz: 1/2 opakowania szpinaku, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki mleka, łyżka masła, sól, pieprz. Sos biały: 1/2 kostki masła, szklanka mleka, 3 łyżki mąki, sól, pieprz.
Wykonanie: Mięso usmażyć, dodać pokrojone cebule, oliwki i pomodory, doprawić. Na maśle dusić szpinak, wlać mleko, posolić dodać posiekany czosnek. Zrobić sos: roztopić masło, wymieszać z mąką, wlać mleko i gotować mieszając, doprawić. Do naczynia żaroodpornego przełożyć trochę sosu mięsnego, lasagne, polać białym sosem. Na szpinak pokruszyć fety. Ułożyć kolejne warstwy, przykryć lasagne, polać białym sosem, posypać serem, zapiekać 40 minut w temperaturze 180 st.C.
Czas: 60 minut
Ilość: 4
Dodaj komentarz