Pieczarkowa z makaronem
31 grudnia 2008, 20:41
Uwielbiam wszystkie zupy, a pieczarkową szczególnie. Dlatego też między innymi mam tutaj dla wszystkich przepis, ta zupa pieczarkowa zaskoczy swoim smakiem każdego.
Składniki: 1 pęczek włoszczyzny, listek laurowy,po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 40dag wołowiny, 30dag pieczarek, sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, 10dag makaronu, 4 łyżki śmietany, Ziarenka Smaku Winiary, olej, 2 łyżki posiekanej natki
Przygotowanie: Włoszczyznę umyć, obrać. Warzywa z mięsem włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy, gotować 45 minut. Zanim wywar się zagotuje, usunąć pianę z powierzchni, wywar przecedzić. Warzyw i mięso pokroić w kostkę, włożyć do wywaru. Pieczarki oczyścić, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie plasterki. Od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie pociemniały. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić plasterki pieczarek i usmażyć na złoto, dodać do zupy i mieszając zagotować. Do zupy wlać śmietanę, zupę przyprawić Ziarenkami Smaku Winiary, wymieszać, zagotować. Makaron wrzucić na posolony wrzątek, ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Włożyć do zupy tuż przed podaniem, aby się nie rozmoczył. Zupę posypać posiekaną natką. Można też udekorować gałązkami świeżych ziół i kleksem śmietany.
Czas: 75 minut
Ilość: 6 porcji
Dodaj komentarz