Włoski tort ziemniaczany torta di patate
24 kwietnia 2009, 14:49
Bardzo smaczny inny tort, kiedy ma się ugotowane ziemniaki, to można wykorzystać.
Składniki: 1 kg ziemniaków, 3/4 kostki masła, duża kulka mozzarelli, 15 dag mortadeli, 2 jajka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, tarta bułka, 2 łyżki sera parmezan,
Wykonanie: Ziemniaki obrane ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przetrzeć do większego naczynia. Do ziemniaków dodać masło, wymieszać. Dodać parmezan, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku, wymieszać. Mozzarellę pokroić w plastry, a wędlinę w drobną kostkę. Blachę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Masę ziemniaczaną podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć równomiernie w balsze, na maśle ułożyć mozzarellę, wędliny i przykryć pozostałymi ziemniakami. Równo uklepać, aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st.C. Tort jest gotowy, gdy na wierzchołku utworzy się rumiana skorupka.
Czas: 60 minut
Ilość: 4
Dodaj komentarz