Archiwum 08 kwietnia 2009


Mus z szynki
Autor: ania121982
08 kwietnia 2009, 13:02

Bardzo smaczne i efektowne, polecam zrobić na urodziny.

Składniki: 50 dag szynki wędzonej, 1/2 szklanki zielonego groszku, 1/2 strąka marynowanej papryki, 1,5 szklanki białego wytrawnego wina, 2 szklanki śmietanki, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki żelatyny, sól, biały pieprz.

Wykonanie: Łyżkę żelatyny wymieszać z winem, kiedy spęcznieje, podgrzewać do rozpuszczenia. Do szklanej salaterki wlać połowę wina z żelatyną i odstawić do lodówki, aby powstała galaretka. Pozostałą żelatynę zalać 6 łyżkami przegotowanej wody i po spęcznieniu rozpuścić na parze. Szynkę zmielić, paprykę posiekać. Śmietankę ubić na krem i posolić. Wymieszać szynkę z groszkiem, papryką, sokiem z cytryny i żelatyną rozprowadzoną wodą, doprawić pieprzem, połączyć z kremem. Całość przełożyć do salaterki z galaretką, polać pozostałym winem z żelatyną i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Czas: 1,5 godziny

Ilość: 8