Ha, ha znalazłam bardzo fajny i smaczny przepis na torty w kształcie gwiazdy. Jest wyśmienity, polecam spróbować zrobić dla swoich milusińskich.
Składniki: 760 ml mleka, 20 dag cukru, budyń waniliowy, 10 dag korzennych herbatników, 50 dag masła, szczypta soli, 1 paczka cukru waniliowego, 3 jajka, 15 dag mąki, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag dżemu wiśniowego, 2 łyżki cukru pudru, wiśnie kandyzowane do dekoracji, tłuszcz i mąka do formy.
Wykonanie: 75 ml mleka, 7,5 dag cukru i budyń wymieszać. 675 ml mleka zagotować. Dodać budyń i gotować całość jeszcze minutę. Budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Herbatniki dokładnie pokruszyć. 12,5 dag masła utrzeć z solą, cukrem waniliowym i 12,5 dag cukru. Dodać jajka. Mąki wymieszać razem i z proszkiem do pieczenia. Wrzucić do masy z 3 łyżkami mleka, dodać herbatniki. Ciasto włożyć do natłuszczonej, wysypanej mąką formy w kształcie gwiazdy. Piec ciasto przez 45 minut w temperaturze 175 st.C. Po upieczeniu przykryć folią aluminiową. Ciasto przeciąć na pół. Spód posmarować dżemem wiśniowym. 37,5 dag miękkiego masła utrzeć. Porcjami dodawać do ugotowanego budyniu. 2/3 kremu nałożyć na dżem wiśniowy, przykryć go drugim plackiem. Posmarować go resztą kremu. Ciasto posypać cukrem pudrem, a na koniec ozdobić gwiazdę kandyzowanymi wiśniami.
Czas: 2 godziny
Ilość: 12