Archiwum luty 2009


Pierogi z mięsem z kurczaka
Autor: ania121982
22 lutego 2009, 18:26

Bardzo dobre pierogi pieczone dla tych co nie lubią mięsa wieprzowego lub wołowego. Polecam palce lizać.

Składniki: Ciasto- 1,5 szklanki mąki, 20 dag masła, 25 dag tłustego twarogu, 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich. sól  Farsz: filet z kurczaka, żółtko, sól, świeżo mielony pieprz.

Wykonanie: Ciasto: ze składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Farsz: pierś kurczaka przykryć folią spożywczą, lekko rozbić, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowac. Wycinać krążki o średnicy 8 cm. Na kazdym krążku ułożyć po kawałku kurczaka. Uformować pierogi, porządnie zlepić brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody, piec 30 minut w temperaturze 180st.C.

Czas: 85 minut

Ilość: 6

Konfitura truskawkowo-jagodowa
Autor: ania121982
18 lutego 2009, 18:17

Znalazłam ciekawy i szybki przepis na konfiturę. No a najważniejsze to niedrogi.

Składniki: 1 kg truskawek, 1/2 kg jagód, 1/2 kg żelfixu

Wykonanie: Truskawki opłukać i odszypułkować. Duże owoce rozgnieść widelcem, małe pozostawić w całości. Dodać opłukane i osączone jagody oraz żelfix. Gotować razem 2 minuty i natychmiast przełożyć do wyparzonych słoików.

Czas: godzina

Ilość: 3

Cytrynowe risotto z rybą
Autor: ania121982
14 lutego 2009, 18:08

Po słodkościach teraz czas na rybkę. Bardzo smaczna i całkiem inna.

Składniki: 1,5 kubka ryżu, 40 dag filetów z morszczuka, 1,25 litra wywaru, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 6 dag masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka zmielonej kurkumy.

Wykonanie: Rybę rozmrozić, pokroić na kwadraty, podsmażyć na patelni partiami. Gotową odłożyc na talerz. Na reszcie masła podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek, po 3 minutach dodać kurkumę, ryż. Dokładnie wymieszać, chwilę podsmażyć i zalać gorącym wywarem. Kiedy ryż wchłonie płyn dolać kolejną porcję wywaru, stale mieszając. Czynność powtórzyć do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Na koniec do ryżu dodać sok z cytryny, rybę i pietruszkę i wymieszać delikatnie.

Czas: 1 godzinę

Ilość: 4

Mazurek cygański
Autor: ania121982
10 lutego 2009, 13:30

Ten mazurek bardzo mi smakował. Koleżanka w klasie zrobiła i wszyscy bardzo chwalili. Zjedli zaraz, tak, że brakło.

Składniki: 10 dag mąki, 20 dag cukru pudru, 15 dag rodzynek, 15 dag migdałów, 4 jajka, 5 dag smażonej skórki z pomarańczy,wafle, lukier.

Wykonanie: Migdały obrane zmielić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rodzynkami, migdałami, posiekaną skórką pomarańczową oraz pianą ubitą z białek, przesypać mąką. Masę przełożyć do wyłożonej waflami formy, wyrównać powierzchnię i upiec w średnio nagrzanym piekarniku, ostudzić i polać lukrem.

Czas: 60 minut

Ilość: 5

Sernik z ziemniakami
Autor: ania121982
06 lutego 2009, 13:20

Bardzo smaczny serniczek, taki inny i szybki w zrobieniu, polecam spróbować, odmienny naprawdę,a syty. Nie można zjeść dużo.

Składniki: 1 kg sera twarogowego, 50 dag ziemniaków, 30 dag cukru pudru, 15 dag masła, 6 jajek, 5 dag rodzynek, 4 dag smażonej skórki pomarańczowej, olejek waniliowy.

Wykonanie: Ziemniaki obrane zalać wrzącą wodą i ugotować pod przykryciem, odcedzić i przmielić. Połączyć ze zmielonym serem, masłem utzrtym z cukrem i żółtkami, pianą ubitą z białek, olejkiem, opłukanymi rodzynkami i posiekaną skórką pomarańczową.Masę przełożyć do formy wyłożonej natłuszczonym pergaminem, wyrównać powierzchnię i piec w gorącym piekarniku

Czas: 60 minut

Ilość: 5