27 marca 2009, 08:26
Rybka trochę droszsza, ale za to smaczniejsza, więc polecam na święta bo wtedy można zaszaleć.
Składniki: 1 kg pstrągów, 2 marchewki, 10 dag selera korzeniowego, 2 gałązki selera naciowego, 2 pory, korzeń pietruszki, 4 ziarna pieprzu,4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, plasterki cytryny, kilka gałązek koperku, 5 łyżek żelatyny, łyżeczka przyprawy SmakoMyk
Wykonanie: Ryby oczyścić, osuszyć. Warzywa obrać. Do dużego garnka włożyć całe ryby, warzywa oraz przyprawy, dodać łyżeczkę przypray SmakoMyk. Zalać wodą i gotować na małym ogniu 25 minut. Ugotowane ryby wyjąć i osączyć, zdjąć skórę, ułożyć n półmisku, przybrać ugotowaną marchewką pokrojoną w słupki, plasterkami cytryny i koperkiem. Wywar z ryb przecedzić na sicie. Żelatynę rozprowadzić w 3 szklankach wywaru. Doprowadzić do wrzenia, przestudzić, sklarować galaretę, ryby zalać galaretą i odstawić na 6 godzin.
Czas: 7 godzin
Ilość: 5