Tagi: wigilia bigos
13 grudnia 2008, 21:37
Witam, Boże Narodzenie bez bigosu to jak wigilia bez
choinki. Polecam bardzo smaczny bigos i łatwy w zrobieniu.
Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej,25 dag kapusty kiszonej, 1/2
wieprzowiny, 75 dag kiełbasy, 25 dag boczku wędzonego, 2 cebule, 5 śliwek
suszonych bez pestek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek,
gałka muszkatołowa starta, suszone grzyby, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy
słoik.
Wykonanie: Mięso, boczek ugotować w warzywach. Wyjąć, obrać z kości, drobno
pokroić. Na rosole ugotować kapustę pekińską poszatkowaną i kiszoną. Dodać
pokrojone cebule,przyprawy gotując na wolnym ogniu. Grzyby i śliwki namoczone
pokroić, dodać do gotującej kapusty. Dodać też mięso i pokrojone w ćwierć
plastry kiełbasy i boczek. Całość zaprawić rozmieszanym koncentratem
pomidorowym. Dalej gotować na małym ogniu. Można też dodać białego wytrawnego
wina i będzie jeszcze lepszy.
Czas: 75 minut
Ilość: 5