Archiwum 31 grudnia 2008


Pieczarkowa z makaronem
Autor: ania121982
31 grudnia 2008, 20:41

Uwielbiam wszystkie zupy, a pieczarkową szczególnie. Dlatego też między innymi mam tutaj dla wszystkich przepis, ta zupa pieczarkowa zaskoczy swoim smakiem każdego.

Składniki: 1 pęczek włoszczyzny, listek laurowy,po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 40dag wołowiny, 30dag pieczarek, sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, 10dag makaronu, 4 łyżki śmietany, Ziarenka Smaku Winiary, olej, 2 łyżki posiekanej natki

Przygotowanie: Włoszczyznę umyć, obrać. Warzywa z mięsem włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy, gotować 45 minut. Zanim wywar się zagotuje, usunąć pianę z powierzchni, wywar przecedzić. Warzyw i mięso pokroić w kostkę, włożyć do wywaru. Pieczarki oczyścić, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie plasterki. Od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie pociemniały. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić plasterki pieczarek i usmażyć na złoto, dodać do zupy i mieszając zagotować. Do zupy wlać śmietanę, zupę przyprawić Ziarenkami Smaku Winiary, wymieszać, zagotować. Makaron wrzucić na posolony wrzątek, ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Włożyć do zupy tuż przed podaniem, aby się nie rozmoczył. Zupę posypać posiekaną natką. Można też udekorować gałązkami świeżych ziół i kleksem śmietany.

Czas: 75 minut

Ilość: 6 porcji

Barszczyk inny niż wszystkie
Autor: ania121982
31 grudnia 2008, 20:33

Jadłam już wiele barszczy, ale nigdy nie próbowałam z kapustą i boczkiem. A okazuje się, że ten barszcz jest równie dobry, jak pozostałe :D

Gorąco polecam :D:D

Składniki: 3 buraki, marchewka, 3 ziemniaki, kawałek selera, 1/2 pora, 10dag włoskiej kapusty, 3 łyżki masła, 10dag wędzonego boczku, 3 kostki bulionu wołowego Winiary, sól, pieprz, liść laurowy, 200ml śmietany, łyżka mąki

Przygotowanie: Warzywa oczyścić, pokroić w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć buraki, marchew, seler, smażyć przez kilka minut, wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerzyk. Bulion Winiary wlać do garnka, dodać listek laurowy, zagotować. Do wrzątku włożyć przesmażone warzywa. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na chrupko na tłuszczu, co jarzyny. Dodać do zupy, całość doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować jeszcze raz, włożyć ziemniaki, zmniejszyć ogień, gotować 15 minut. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać pora i kapustę, gotować kilka minut. Śmietanę rozkłócić z mąką, rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru. Wlać do zupy i podgrzewać jeszcze przez chwilę, starając się nie dopuścić do ponownego zagotowania, bo śmietana może się zwarzyć.

Czas: godzina

Ilość: 6 porcji