22 lutego 2009, 18:26
Bardzo dobre pierogi pieczone dla tych co nie lubią mięsa wieprzowego lub wołowego. Polecam palce lizać.
Składniki: Ciasto- 1,5 szklanki mąki, 20 dag masła, 25 dag tłustego twarogu, 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich. sól Farsz: filet z kurczaka, żółtko, sól, świeżo mielony pieprz.
Wykonanie: Ciasto: ze składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Farsz: pierś kurczaka przykryć folią spożywczą, lekko rozbić, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowac. Wycinać krążki o średnicy 8 cm. Na kazdym krążku ułożyć po kawałku kurczaka. Uformować pierogi, porządnie zlepić brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody, piec 30 minut w temperaturze 180st.C.
Czas: 85 minut
Ilość: 6